Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

Μουσείο Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος

Το σπήλαιο Πετραλώνων αποτελεί ένα μνημείο για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Δεν θα ήταν υπερβολή να το συγκρίνουμε με τον Παρθενώνα, αν αναλογιστεί κανείς ότι εδώ κατοικούσαν έλλογα ανθρώπινα όντα πριν 700.000 χρόνια! Στο σπήλαιο αποκαλύφθηκε ολόκληρη βιομηχανία παλαιολιθικών εργαλείων που υπερβαίνει τα 1000 αντικείμενα.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1959 σε μια προσπάθεια ανεύρεσης νερού. Η εξερεύνηση του σπηλαίου από μια ομάδα κατοίκων του παρακείμενου χωριού, έφερε στο φως ένα ανθρώπινο κρανίο. Πού να φαντάζονταν αυτοί οι πρώτοι εξερευνητές ότι κρατούσαν στα χέρια τους κάτι τόσο αρχαίο και τόσο σημαντικό για όλη την αλυσίδα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους...

Φωτογραφίες από το σπήλαιο Πετραλώνων

Το ανθρωπολογικό μουσείο της ΑΕΕ στα Πετράλωνα

Χάρτης μεγάλης κλίμακας του σπηλαίου, στον τοίχο του μουσείου

Το μουσείο της ΑΕΕ από κοντά

Το μουσείο φωταγωγημένο

Οι επί 4 δεκαετίες ανασκαφείς του σπηλαίου, ανθρωπολόγοι Άρης και Νίκος Πουλιανός

Η είσοδος του σπηλαίου

Μπαίνοντας στη σπηλιά

Προχωρώντας προς την αίθουσα της ΑΕΕ

Τα αριθμημένα καρτελάκια είναι ο κάνναβος της ανασκαφής. Πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε κάνναβος 1 τ.μ. σε ανασκαφή.

Η θέση όπου βρέθηκε το κρανίο του αρχανθρώπου των Πετραλώνων, το "μαυσωλείο"

Μια από τις τομές όπου φαίνεται η στρωματογραφία του σπηλαίου

Η αίθουσα του Αριστοτέλη

Η αίθουσα του Αριστοτέλη

Απο την οροφή της σπηλιάς, ένα καρδιόσχημο άνοιγμα


Η μεγάλη αίθουσα

Στην μεγάλη αίθουσα

Στην μεγάλη αίθουσα

Στην μεγάλη αίθουσα


Σταλαγμίτες σε μια άκρη της μεγάλης αίθουσας


Στο εσωτερικό του μουσείου της ΑΕΕ

Αναπαράσταση της στρωματογραφίας του σπηλαίου

Ανθρωπολογικό μουσείο ΑΕΕ

Αναπαραστάσεις της ζωής των αρχανθρώπων στους τοίχους του μουσείου


Ανθρωπολογικό μουσείο ΑΕΕ

Αναπαράσταση του "μαυσωλείου" σε πραγματικό μέγεθος

Αριστερά εκμαγείο του κρανίου του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων και δεξιά αναπαράσταση του προσώπου του κατά τον Άρη Πουλιανό

Τα ευρήματα του σπηλαίου εκτίθενται στο παρακείμενο μουσείο που ανήγειρε η ΑΕΕ με δικά της έξοδα, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον ΕΟΤ. Το μουσείο στεγάζει έργο πολλών δεκαετιών ανιδιοτελούς επιστημονικής αναζήτησης. Το 1982, στα συμπεράσματα του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας που έγινε στο μουσείο Πετραλώνων, το έργο της ΑΕΕ και η παρουσίαση των ευρημάτων στο μουσείο χαρακτηρίστηκαν ως "ιδιαιτέρως εντυπωσιακά" (highly impressive).

Δυστυχώς, το ίδιο το κρανίο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων δεν βρίσκεται εκεί που ανήκει, δηλ. στα Πετράλωνα και το Μουσείο της ΑΕΕ. Το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αρνείται να τηρήσει την συμφωνία που υπέγραψε με την κοινότητα Πετραλώνων και να επιστρέψει το κρανίο, το οποίο βρίσκεται ενταφιασμένο σε ένα χρηματοκιβώτιο. Πέραν αυτών όμως, το πανεπιστήμιο αρνείται να παραδόσει το κρανίο ακόμη και όταν το υποχρεώνει δικαστική απόφαση... Οι 100.000 επισκέπτες ετησίως λοιπόν του σπηλαίου, βλέπουν ένα εκμαγείο, και είναι να αναρωτιέται κανείς ως που μπορεί να φτάσει η αυθαιρεσία ενός πανεπιστημίου. Φαίνεται πως κάποιοι φοβούνται αυτό το κρανίο. Η αλήθεια είναι ότι ανέτρεψε πολλά "δεδομένα" και αναστάτωσε πολλούς εντολοδόχους της ημεδαπής και της αλλοδαπής.


Δεσμοί
Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΑΕΕ)    |    Αρχική σελίδα

Βιβλιογραφία